Facultatea de Medicină

Denumire activitateScurtă descrierePublicul țintăInterval orarCoordonatorEchipaFacultatea / structura organizatoareSalaContact
Dințișorul dulceVom topi ciocolată și o vom turna în conformatoare în formă de molar. Astfel vom obține cele mai delicioase și vesele lollypop-uri din ciocolată și cu siguranță vom înlătura pentru totdeauna frica de medicul stomatolog16:00 - 22:00Cristina Adriana Dahm Tatarustudenți ai facultății de medicinăFacultatea de Medicină-cristina.tataru@ulbsibiu.ro
Dintele lui PitagoraActivitatea își propune să dezvolte abilitățile practice si digitale de gestionare a imaginilor tridimensionale folosite în stomatologie pentru obținerea unei piese protetice și se va printa cu o imprimanta 3D o piesa dentara care respectă principiul vaselor comunicante din fizică16:00 - 22:00Romanita Mihaela GligorRazvan Lazar- student an III , Sebastian Bec-student an IIudentFacultatea de Medicină-romanita.gligor@ulbsibiu.ro
Măsuri de prim ajutor “ȘI TU POȚI DEVENI EROU” - atelier de prim ajutor
Cum se acorda primul ajutor unei persoane inconștiente ? Dar unei persoane inconștiente care nu respiră ? Cum ne dăm seama și cum procedăm ?
- atelier de RCP pe manechine
Vom exersa compresiunile toracice pe manechine speciale. Învățarea prin practică este esențială.
- dezobstrucția căilor aeriene
Ce facem când cineva se îneacă ? Care sunt primele gesturi care trebuie făcute ?
16:00 - 22:00Bologa Cezar- Bologa Ioan - Nicolau Mara - Roman Luiza - Răhăian Cezar - Vlad Alexia - Frunzete AndreeaFacultatea de Medicină-cezar.bologa@ulbsibiu.ro
IMPORTANTA LABORATORULUI DE ANALIZE MEDICALE IN DIAGNOSTICUL COVID-19 UTILIZÂND METODE MODERNE DE TESATRE ȘI DIAGNOSTIC - REAL TIME PCRReacția cantitativă a polimerazei în lanț (Q-PCR) este o metodă prin care cantitatea de produs PCR poate fi determinată, în timp real, și este foarte utilă pentru investigarea expresiei genelor. Metoda a fost des utilizată în perioada pandemiei COVID-19 pentru confirmarea infecției COVID-19.
16:00 - 22:00TOTAN MARIAANTONESCU ELISABETA, CRISTEA STEFANFacultatea de Medicină-maria.totan@ulbsibiu.ro
Dinți frumoși și sănătoșiActivitatea se adresează copiilor care doresc să știe cum se formează un dinte și cum poate fi păstrat cât mai mult timp pe arcadă. In primul rand se va urmării pas cu pas, erupția dintilor de lapte și cea a dinților definitivi, utilizând imagini radiologice. In al doilea rand se va accentua importanța igienizării corecte, alimentației corespunzătoare și a vizitelor regulate la medicul stomatolog pentru a păstra dentiția intacta.
16:00 - 22:00Prof. Dr. Mona IonașAsist. Univ Adela Dancilă, Asist univ Albertina Stănilă Facultatea de Medicină-mona.ionas@ulbsibiu.ro
Mamografia cu contrast - metoda alternativa la examenul IRMCea mai noua metoda imagistica senologica diagnostica este reprezentata de mamografia cu contrast care aduce informatii suplimentare metodelor deja consacrate, in timp mult mai scurt. Prin comparatie examenul IRM, la fel de precis in diagnostic, are limite astfel incat s-a impus implementarea unei metode alternative. 16:00 - 22:00Racheriu MihaelaAntonescu Oana Raluca Facultatea de Medicină-mihaela.racheriu@ulbsibiu.ro
Rolul PET în diagnosticarea și monitorizarea proceselor tumoraleMedicina nucleară este o ramură a medicinei moderne care utilizează pentru diagnostic substanțe radiofarmaceutice care conțin un izotop radioactiv și o substanță activă transportoare.
Pentru vizualizarea traseului parcurs în corp de radiofarmaceutic este utilizată instalația PET/CT care efectuează scanări PET (tomografie cu emisie de pozitroni) și scanări CT (tomografie computerizată) într-un singur cadru. Ambele tipuri de scanări creează imagini foarte detaliate care permit detectarea a numeroase afecţiuni ale organelor și țesuturilor, afecțiuni ce se regăsesc atât la nivel structural cât şi funcţional.
16:00 - 22:00Prof.univ. dr. Cosmin MihalacheConf.univ. dr. fiz. Elisabeta AntonescuFacultatea de Medicină-cosmin.mihalache@ulbsibiu.ro
Tehnologia REMS – cea mai nouă metodă de determinare a densității osoaseOsteoporoza este o afecţiune evolutivă a sistemului osos caracterizată prin pierderea de masă osoasă. Această boală se instalează treptat, fără prea multe simptome evidente, de aceea este diagnosticată, de cele mai multe ori, în stadii avansate, când apar fracturile.
Osteodensitometria REMS este o procedură inovativă ce folosește radiofrecvența și ultrasunetele pentru măsurarea anumitor parametri importanți pentru diagnosticul osteoporozei și al fragilității osoase.
Unul dintre principalele avantaje ale utilizării acestei metode de diagnostic este faptul că nu expune pacientul la radiații ionizante.


16:00 - 22:00Antonescu Oana-RalucaRacheriu MihaleaFacultatea de Medicină-oanaraluca.antonescu@ulbsibiu.ro
PRINCIPIILE RADIOPROTECȚIEI APLICATE ÎN PRACTICA MEDICALĂÎn ultimele trei decenii, diagnosticul cu raze X a deschis calea către un management nou și precis al multor boli, cu un număr în continuă creștere de persoane care au beneficiat de astfel de proceduri inovatoare.
Măsurile de siguranță împotriva acestor radiații sunt esențiale pentru a obține un echilibru între beneficiile utilizării radiațiilor X și potențialele riscuri viitoare pentru sanatatea pacientilor.
În reglementările fiecărei țări se găsesc aceleași principii ale radioprotecției, care includ: justificarea expunerii, optimizarea protecției și limitarea dozei.
Aceste principii asigură bazele sistemului național de norme care reglementează radioprotecția pacienților, a personalului medical și a persoanelor din populație.
16:00 - 22:00ANTONESCU ELISABETATOTAN MARIAFacultatea de Medicină-elisabeta.antonescu@ulbsibiu.ro