Facultatea de Drept

Denumire activitateScurtă descriereLocație / Interval orarContactCoordonator activitateEchipaPublicul țintă al activitățiiPartener
Proces Penal SimulatActivitatea propusă urmărește să prezinte desfășurarea unui proces penal în fața instanței de judecată. Astfel, persoanele interesate vor avea ocazia să observe atât parcursul procesului, cât și rolul pe care îl are fiecare participant. Procesul simulat își propune să ofere o imagine fidelă asupra desfășurării procedurilor judiciare penale.: Facultatea de Drept, intrarea D, Aula Magna / 19:00-20:00catalin.grosu@ulbsibiu.roasist.univ.drd. George GrosuCadre didactice:
Asist.univ.drd. George Grosu
Asist.univ.drd. Mirela Cristea
Asist.univ.drd. Neagoe Ana
Asist.univ.drd. Loredana Gogoașe

Studenți voluntari:
1. Maria Banciu
2. Tudor Cucu
3. Andrei Șerban
4. Lorena Bușică
5. Denisa Stoia
6. Raisa Rahotă
7. Bogdan Olteanu
8. Maria Covalciuc
9. Ionela Mangeac
10. Denisa Condurat
Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
Laboratorul de CriminalisticăLaboratorul criminalistic pe înțelesul tuturor sau expunerea procedeelor de tactică și tehnică criminalistică. Specialiștii vor face prezentarea trusei criminalistice utilizată în munca de teren în cadrul cercetării locului faptei și prezentarea metodelor de prelevare, ridicare și fixare a urmelor găsite. Audiența va participa la prezentarea și dezbaterea desfășurării unor activități întreprinse de organele de cercetare penală în cazul unor reconstituiri, percheziții, cercetări la fața locului pentru anumite infractiuni.Facultatea de Drept, intrarea B, etaj 2, laboratorul de criminalistică / 17:30-19:00nicolae.opris@ulbsibiu.roCOSMIN OPRIȘ Cadre didactice:
Lector univ.dr. Vasile Vidrighin
Laborant Cosmin Opriș
Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
Incursiune în fascinanta lume a Dreptului. Profesiile Juridice.Activitatea are ca scop prezentarea sensurilor „dreptului”, ca știință complexă, ca instituție socială și culturală, ca univers fabulos de cunoaștere. În cadrul activității sunt prezentate profesiile juridice care gestionează „stările” dreptului.
Activitatea are un caracter interactiv, participanții fiind implicați în mod direct în discuții cu privire la spețe/întrebări punctuale adaptate la realitățile cu care tinerii se confruntă, cu scopul de a identifica norme legale aplicabile, de a identifica soluții, de a argumenta critic, de a stabili consecințele nerespectării normelor juridice.
Facultatea de Drept, intrarea C, etaj 1, sala 101 / 16:00-17:00monica.gheorghe@ulbsibiu.roconf.univ.dr. Monica Gheorghe, conf.univ.dr. Sebastian Spinei, asist.univ.dr. Raluca Lazăr, studenți voluntariCadre didactice:
Conf.univ.dr. Monica Gheorghe
Conf.univ.dr. Sebastian Spinei
Asist.univ.dr. Raluca Lazăr
Studenți voluntari:
Maria Banciu
Robert Tătar,
Silviu Florea,

Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Imaginea și Dreptul Într-o lume a imaginilor, cum este cea în care trăim, imaginea a dobândit o valoare expresivă şi emoțională superioară scrisului. Imaginea constituie orice tip de fixare a prezenței unei persoane sau a unui bun ce permite recunoașterea acestuia. Cu alte cuvinte, sursa imaginii este una corporală.
Imaginea se situează la confluența mai multor drepturi. Este protejată ca un drept al personalității. Este acoperită prin drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, prelucrarea imaginilor trebuie să respecte legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Oare proprietarul unui bun, în general, deține și un drept la imagine asupra bunului?
Ne putem imagina și următoarea situație: o agenție dorește să utilizeze o fotografie originală a unei opere protejată prin dreptul de autor şi unde proprietarul care deține bunul nu este autorul operei. Sunt în concurs nu mai puțin de patru drepturi: al proprietarului bunului, al autorului operei, dreptului de autor asupra fotografiei şi dreptul de proprietate asupra negativului.
Vă invităm să descifrăm împreună o parte din acest labirint al legislației
Facultatea de Drept, intrarea C, etaj 1, sala 101 / 17:00-17:45adrian.circa@ulbsibiu.roCadre didactice:
Conf.univ.dr. Adrian Circa
NULiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani) persoane peste 26 de ani
udecata și Execuția Vrăjitoarelor în Sibiul Medieval vs. Vânătoarea de vrăjitoare în România de aziVânătoarea de vrăjitoare reprezintă un episod (destul de lung) al evului mediu occidental care a marcat a această perioadă și pe care tindem să o caracterizăm din această perspectivă. Această procedură de judecată sau de tranșare a problemelor din societate este întâlnită și în spațiul transilvănean și în cel sibian. Pentru că judecat și execuția aveau loc în spații unde sibienii și tinerii își desfășoară azi unele activități sau petrec timp liber am dori să organizăm o dezbatere istorico-juridică ancorată și în realitatea de secol 21.Facultatea de Drept, intrarea B, etaj 1, sala 116 / 17:00-18:00emanuel.tavala@ulbsibiu.roEmanuel TavalaCadre didactice:
Lector univ.dr. Emanuel Tăvală
Lect.univ.dr. Razvan C. Pop
Jurnalist Cristina Balau (Turnul Sfatului)
Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), persoane peste 26 de ani
Traficul și Consumul de Droguri: Cauze, Condiții, Prevenire și CombatereActivitatea va pune în evidență dimensiunile naționale și internaționale ale traficului și consumului de droguri, consecințele și implicațiile acestui fenomen, mai ales asupra tinerilor, dar și cadrul legal al acțiunilor care se întreprind de autorități și societatea civilă pentru a combate fenomenul.Facultatea de Drept, intrarea B, etaj 1, sala 119 / 18:00-19:00elisabeta.botian@ulbsibiu.roBoțian ElisabetaCadre didactice:
Lector univ.dr. Elisabeta Boțian
Asist.univ.drd. Mirela Cristea
Asist.univ.drd. George Grosu

Studenți voluntari:

Diana Călinesu,
Ștefana Magdan
Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), persoane peste 26 de ani
Educație JuridicăActivitatea are ca scop introducerea participanților în cunoașterea fundamentelor și funcțiilor dreptului. Participanții vor fi familiarizați cu utilizarea unor elemente de gândire juridică pentru a găsi soluții la probleme și situații cotidiene.Facultatea de Drept, intrarea C, etaj 1, sala 103 / 16:00-17:00razvan.roghina@ulbsibiu.roRoghină Răzvan CosminCadre didactice:
Lector univ.dr. Răzvan Roghină
Drd. Ana Neagoe
Studenți voluntari
Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), persoane peste 26 ani