Facultatea de Drept

Denumire activitateScurtă descriereLocație / Interval orarContactCoordonator activitateEchipaPublicul țintă al activitățiiPartener
PROCES PENAL - SIMULARE Activitatea propusă urmărește să prezinte desfășurarea unui proces penal în fața instanței de judecată. Astfel, persoanele interesate vor avea ocazia să observe atât parcursul procesului, cât și rolul pe care îl are fiecare participant. Procesul simulat își propune să ofere o imagine fidelă asupra desfășurării procedurilor judiciare penale. Facultatea de Drept / 16:00-22:00catalin.grosu@ulbsibiu.roasist.univ.drd. George Grosuasist.univ.drd. Mirela Cristea, asist.univ.drd. Neagoe Ana, asist.univ.drd. Loredana Gogoașe, studenti voluntariLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
LABORATORUL DE CRIMINALISTICĂ Laboratorul criminalistic pe înțelesul tuturor sau expunerea procedeelor de tactică și tehnică criminalistică. Specialiștii vor face prezentarea trusei criminalistice utilizată în munca de teren în cadrul cercetării locului faptei și prezentarea metodelor de prelevare, ridicare și fixare a urmelor găsite. Audiența va participa la prezentarea și dezbaterea desfășurării unor activități întreprinse de organele de cercetare penală în cazul unor reconstituiri, percheziții, cercetări la fața locului pentru anumite infractiuni.Facultatea de Drept / 16:00-22:00nicolae.opris@ulbsibiu.roCOSMIN OPRIȘ lector univ.dr. Vasile Vidrighin, laborant Cosmin OprișLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
INCURSIUNE ÎN LUMEA DREPTULUI ȘI A JUSTIȚIEIActivitatea are ca scop prezentarea evoluției dreptului, surprinderea sensurilor dreptului, a regulilor și principiilor care îl guvernează. Dreptul are la bază reguli de drept, principii de drept care reprezintă temelia și locul înspre care toți practicienii dreptului se întorc de fiecare dată când nevoia o cere și interpretează actul normativ în acord cu aceste principii. În acest sens sunt prezentate și profesiile juridice, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia, cu modalitățile de profesare.
În ansamblu, dreptul este de o complexitate cu totul deosebită.
Facultatea de Drept / 16:00-22:00monica.gheorghe@ulbsibiu.roconf.univ.dr. Monica Gheorghe, conf.univ.dr. Sebastian Spinei, asist.univ.dr. Raluca Lazăr, studenți voluntariconf.univ.dr. Monica Gheorghe, conf.univ.dr. Sebastian Spinei, asist.univ.dr. Raluca Lazăr, studenți voluntariLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
Imaginea și DreptulÎntr-o lume a imaginilor, cum este cea în care trăim, imaginea a dobândit o valoare expresivă şi emoțională superioară scrisului. Imaginea constituie orice tip de fixare a prezenței unei persoane sau a unui bun ce permite recunoașterea acestuia. Cu alte cuvinte, sursa imaginii este una corporală.
Imaginea se situează la confluența mai multor drepturi. Este protejată ca un drept al personalității. Este acoperită prin drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, prelucrarea imaginilor trebuie să respecte legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Oare proprietarul unui bun, în general, deține și un drept la imagine asupra bunului?
Ne putem imagina și următoarea situație: o agenție dorește să utilizeze o fotografie originală a unei opere protejată prin dreptul de autor şi unde proprietarul care deține bunul nu este autorul operei. Sunt în concurs nu mai puțin de patru drepturi: al proprietarului bunului, al autorului operei, dreptului de autor asupra fotografiei şi dreptul de proprietate asupra negativului.
Vă invităm să descifrăm împreună o parte din acest labirint al legislației.
Facultatea de Drept / 16:00-22:00adrian.circa@ulbsibiu.roCirca AdrianNULiceu (14-18 ani)
Judecata și execuția vrăjitoarelor în Sibiul medieval vs. Vânătoarea de vrăjitoare în România de aziVânătoarea de vrăjitoare reprezintă un episod (destul de lung) al evului mediu occidental care a marcat a această perioadă și pe care tindem să o caracterizăm din această perspectivă. Această procedură de judecată sau de tranșare a problemelor din societate este întâlnită și în spațiul transilvănean și în cel sibian. Pentru că judecata și execuția aveau loc în spații unde sibienii și tinerii își desfășoară azi unele activități sau petrec timp liber am dori să organizăm o dezbatere istorico-juridică ancorată și în realitatea de secol 21.Facultatea de Drept / 16:00-22:00emanuel.tavala@ulbsibiu.roEmanuel TavalaLect.Dr. Razvan C. Pop, Jurnalist Cristina Balau (Turnul Sfatului)Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
Traficul și consumul de droguri: cauze, condiții, prevenire și combatereActivitatea va pune în evidență dimensiunile naționale și internaționale ale traficului și consumului de droguri, consecințele și implicațiile acestui fenomen, mai ales asupra tinerilor, dar și cadrul legal al acțiunilor care se întreprind de autorități și societatea civilă pentru a combate fenomenul.Facultatea de Drept / 16:00-22:00elisabeta.botian@ulbsibiu.roBoțian ElisabetaGrosu George și Cristea MirelaLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Atelier Educație juridicăActivitatea are ca scop introducerea participanților în cunoașterea fundamentelor și funcțiilor dreptului. Participanții vor fi familiarizați cu utilizarea unor elemente de gândire juridică pentru a găsi soluții la probleme și situații cotidiene.Facultatea de Drept / 16:00-22:00razvan.roghina@ulbsibiu.roRoghină Răzvan CosminNeagoe AnaLiceu (14-18 ani)