Facultatea de Drept

Denumire activitateScurtă descrierePublicul țintăContactCoordonatorEchipaFacultatea / structura organizatoarePartenerPublicul țintă
Știți ce drepturi aveți? Atelier de educație juridicăAtelierul de educație juridică își propune discutarea unor noțiuni elementare despre drepturi și obligații, individ și stat. Vor fi explicate și exemplificate normele de drept, împreună cu modul de aplicare a acestora în diferite aspecte ale vieții cotidiene. Care sunt instituțiile competente care asigură respectarea regulilor? Care sunt procedurile ce trebuie îndeplinite când se reclamă încălcarea unui drept? Ce sancțiuni riscă cel care încalcă legea? Cum se poate repara răul produs prin comiterea unei fapte ilegale? Deoarece, începând cu vârsta de 14 ani poate fi antrenată răspunderea penală și contravențională a minorului, credem că vârsta adecvată pentru însușirea unor asemenea cunoștințe de către elevi este cea cuprinsă între 12 și 19 ani.
raluca.lazar@ulbsibiu.roMonica GheorgheSebastian Spinei, Raluca Ștefania LazărFacultatea de DreptGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
"Descoperă Lumea câinilor de poliție: O oră în coechipă!"Dragi sibieni, vă propunem o activitate demonstrativă cu câinii de poliție, o experiență educativă și interactivă care să vă ajute să înțelegeți rolul și importanța câinilor în echipajele de poliție. În cadrul acestei activități, tinerii au ocazia să interacționeze cu câini special antrenați și să învețe despre capacitățile lor remarcabile.
Veți avea ocazia să vedeți câinii de poliție în acțiune participând la demonstrații de antrenament și exerciții în curtea Facultății de Drept. Aceste activități pot include: urmărirea unei persoane, detectarea substanțelor interzise, găsirea obiectelor pierdute sau a persoanelor dispărute. Câinii sunt instruiți să răspundă la comenzi specifice și să execute diverse sarcini într-un mod impresionant.
Această activitate este realizată cu sprijinul Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu - Poliția Română

andreea.dragomir@ulbsibiu.roAndreea Dragomir Iulia Bulea (cadru didactic), 3 studenți Facultatea de DreptCentrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu - Poliția RomânăSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Istoria pedepselor corporaleBătaia nu e ruptă din rai! Și totuși, chiar în numele Raiului, de-a lungul istoriei, pedepsele corporale au fost folosite în mod frecvent, considerându-se că aplicarea acestora mai ales în fața publicului sporește efectul lor represiv, intimidant și preventiv. Deși cele mai multe state au renunțat la aplicarea lor, mai există totuși și astăzi, țări care continuă să utilizeze pedepsele corporale în cadrul sistemului penal. Practic, pedepsele corporale au fost primele sancțiuni aplicate pentru fapte ilicite grave săvârșite de către oameni pentru că atunci nu se recurgea la privarea de libertate ca pedeapsă, aceasta fiind de cele mai multe ori doar o măsură preventivă care împiedica sustragerea persoanei de la răspunderea penală. Metodele de aplicare a pedepselor corporale, duritatea și efectul acestora sunt incompatibile cu sistemul sancționator din zilele noastre, deși mai există și astăzi cercetători care susțin că pedepsele corporale sunt mult mai corecte deoarece lucrează doar asupra corpului infractorului, nu și asupra minții sale, ar fi mai umane, mai puțin costisitoare și nu induc suferință familiei sale așa cum se întâmplă în cazul pedepselor privative de libertate.
elisabeta.botian@ulbsbiu.roBoțian ElisabetaState Mirela, Brădeanu Alexandra, Lambru Valentin, Rahotă Raisa, Șerban AndreiFacultatea de DreptLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Laboratorul de criminalistică Laboratorul criminalistic pe înțelesul tuturor sau expunerea procedeelor de tactică și tehnică criminalistică. Specialiștii vor face prezentarea trusei criminalistice utilizată în munca de teren în cadrul cercetării locului faptei și prezentarea metodelor de prelevare, ridicare și fixare a urmelor găsite. Audiența va participa la prezentarea și dezbaterea desfășurării unor activități întreprinse de organele de cercetare penală în cazul unor reconstituiri, percheziții, cercetări la fața locului pentru anumite infracțiuninicolae.opris@ulbsibiu.roCosmin OprișVasile Vidrighin, Cosmin OprișFacultatea de DreptLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)