Facultatea de Medicină

Denumire activitateScurtă descriere Locație / Interval orarContactCoordonator activitateEchipaPublicul țintă al activitățiiPartener
Metode moderne de diagnostic folosind trasori redioactivi.Trasorii radioactivi sunt compuși chimici marcați radioactiv care se fixează selectiv la nivelul organelor interne investigate scintigrafic. Acestea trebuie sa indeplineasca standarde de radioprotecție și farmaceutice, asigurand o rezoluție crescută, cu specificitate înaltă.
Se utilizează substanțe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat, în asociere cu radioizotopi clasici utilizați în medicina nucleară.
Procedurile de medicină nucleară de diagnostic permit evidențierea parcursului sau răspândirii unui trasor radioactiv în organism, evidențiind modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe și sisteme.
Facultatea de Medicină / 16:00-22:00elisabeta.antonescu@ulbsibiu.roMihalache Cosmin, Totan Maria, Antonescu ElisabetaPeste 26 de ani
Cancerul de sân - o problemă a zilelor noastre. Metode de diagnostic. Cancerul de sân reprezintă, la nivel global, cancerul cu cea mai mare incidență pentru femei. Senologia imagistică este importantă atât din punct de vedere medical cât și social, prin explorarea patologiei mamare îngrijindu-ne nu numai de sănătatea corporală a pacientelor ci și de feminitatea și latura maternă a acestora.
Din fericire, in ultimii ani, metodele imagistice de explorare mamară sunt în continuă dezvoltare. Printre aceste metode se numară ecografia ca metodă de elecție pentru pacientele tinere, mamografia ca metodă de prima intenție pentru pacientele cu vârsta de peste 40 de ani, imagistica prin rezonanță magnetică, elastografia și galactografia.
Aceste explorări imagistice ajută atât la evidențierea precoce a unei eventuale tumori, respectiv la caracterizarea acesteia din punctul de vedere al malignitătii, cât și la monitorizarea și tratamentul unor tumori mamare deja depistate.
Facultatea de Medicină / 16:00-22:00oanaraluca.antonescu@ulbsibiu.roRacheriu Mihaela și Antonescu Oana-RalucaPeste 26 de ani
Fii tehnician dentar pentru o zi, Vino în lumea magică a zânei măseluțăFii tehnician dentar pentru o zi- Tehnicianul dentar reprezintă artizanul sau meșteșugarul care “sculptează” lucrări estetice și utilizează tehnologiile noi în mod inovator, conform nevoilor unice ale fiecărui pacient. În cadrul acestei activități se realizează o introducere în meseria de tehnician dentar prin realizarea unor modele de molari din ghips .
Vino în lumea magică a zânei măseluță- Incurajăm prevenția dentară în rândul celor mici prin demonstrarea pe modele din ghips a tehnicii de sigilare a șanțurilor și a fosetelor.
Facultatea de Medicină / 16:00-22:00albertina.stanila@ulbsibiu.roIonas MonaStănilă Albertina, Dăncilă Adela, Săceleanu AdrianaSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
Acordarea primului ajutor la persoana inconșientăEfectuarea BLS (basic life suport) la persona aflată în stop cardiac este decisivă pentru salvarea vieții acesteia.Facultatea de Medicină / 16:00-22:00cezar.bologa@ulbsibiu.roBologa CezarBologa Anastasia, Bologa Ioan, Rares Bereanu, Cosmin, Caraian Alexandra, Papp Sorina, RadulescuLiceu (14-18 ani)