Facultatea de Medicină

Denumire activitateScurtă descrierePublicul țintăContactCoordonatorEchipaFacultatea / structura organizatoarePartenerPublicul țintă
Suturi în chirurgia oralăStudenții la medicină vor exersa, sub supraveghere, pe modele fantom diferite tipuri de suturi utile în chirurgia orală.
loredana.mitariu@ulbsibiu.roMitariu MihaiMitariu Loredana, Lobonea Anca, Abbara AbdulFacultatea de MedicinăFacultate (18-26 ani)
Tehnici eficiente de periaj dentar pentru fiecare vârstăSe vor prezenta și demonstra diferitele tehnici de periaj dentar pe înțelesul tuturor.
De asemenea, vom explica eficacitatea fiecărui tip de periuță dentară, tehnica și importanța igienizării spațiilor interdentare, igienizarea purtătorilor de aparat dentar, folosirea dușului oral, și indicațiile întrebuințării apei de gură.
loredana.mitariu@ulbsibiu.roLoredana MitariuMitariu Mihai , Lobonea Anca, Abbara AbdulFacultatea de MedicinăSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Dințișorul îndulcitVom topi ciocolată și o vom turna în conformatoare în formă de molar. Astfel vom obține cele mai delicioase și vesele lollypop-uri din ciocolată și cu siguranță vom înlătura pentru totdeauna frica de medicul stomatolog.cristina.tataru@ulbsibiu.roCristina Adriana Dahm TataruCălin ArcașFacultatea de MedicinăSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
Prietenul meu, medicul dentistActivitatea se adresează copiilor care vor să știe mai multe despre cum arată dinții lor și cum și-i pot păstra sănătoși. Sigilarea dinților este una din metodele preventive în apariția cariei dentare. Copiii vor vedea pas cu pas cum se realizează această tehnică.. mona.ioans@ulbsibiu.roCoordonator Prof. Dr. Mona IonasAlbertina Stănilă, Adela Dăncilă, Săceleanu AdrianaFacultatea de Medicină, Centrul de Cercetare în Medicina DentarăSub 10 ani
Metode moderne de diagnostic - Real Time PCRReacția cantitativă a polimerazei în lanț (Q-PCR) este o metodă prin care cantitatea de produs PCR poate fi determinată, în timp real, și este foarte utilă pentru investigarea expresiei genelor. Metoda des utilizată în perioada pandemiei COVID-19 pentru confirmarea infecției COVID-19.maria.totan@ulbsibiu.roConf. univ. dr. TOTAN MariaDr. Grigore Camelia, Dr. Cristea StefanFacultatea de MedicinăSpitalul Clinic de Pediatrie SibiuLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Rolul PET în diagnosticarea și monitorizarea proceselor tumoraleMedicina nucleară este o ramură a medicinei moderne care utilizează pentru diagnostic substanțe radiofarmaceutice care conțin un izotop radioactiv și o substanță activă transportoare.
Pentru vizualizarea traseului parcurs în corp de radiofarmaceutic este utilizată instalația PET/CT care efectuează scanări PET (tomografie cu emisie de pozitroni) și scanări CT (tomografie computerizată) într-un singur cadru. Ambele tipuri de scanări creează imagini foarte detaliate care permit detectarea a numeroase afecţiuni ale organelor și țesuturilor, afecțiuni ce se regăsesc atât la nivel structural cât şi funcţional.
Pe lângă faptul că PET/CT permite un diagnostic de precizie, acesta constituie o metodă modernă de urmărire a eficacității terapiei oncologice.

elisabeta.antonescu@ulbsibiu.roProf.univ.dr. Mihalache Cosmin, Conf. univ. dr. Antonescu ElisabetaAntonescu Oana RalucaFacultatea de MedicinăFacultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Metode moderne de examinare a sânuluiTehnologia avansată și softurile dedicate fac ca acuratețea diagnosticului imagistic să ajungă la 95% sau mai mult.
Mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D), are o rată mare de detectare a cancerului de sân datorită capacității sale de a capta, cu ajutorul razelor X, mai multe imagini ale sânului din diferite unghiuri.
Ecografia cu substanță de contrast este o investigație ecografică clasică în care, prin administrarea intravenoasă a unui agent de contrast ecografic, se obține o mai bună vizualizare a vaselor de sânge. Observarea fluxului sanguin de la nivelul sânului permite detectarea și evaluarea leziunilor mamare.
IRM-ul mamar este o metodă de investigație imagistică de înaltă acuratețe ce folosește un câmp magnetic de intensitate mare care permite detectarea leziunilor foarte mici, de ordinul milimetrilor, fiind cea mai sensibilă metodă imagistică în diagnosticul cancerului de sân.

oanaraluca.antonescu@ulbsibiu.roSef lucrari dr. Racheriu Mihaela, As. univ. drd. Antonescu Oana Raluca. Racheriu Mihaela, Antonescu Oana RalucaFacultatea de MedicinăFacultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Proiectarea digitală a modelelorActivitatea își propune să dezvolte abilitățile practice si digitale de gestionare a imaginilor tridimensionale folosite în stomatologie pentru obținerea unei piese protetice și se va printa cu o imprimanta 3D piesa protetică.romanita.gligor@ulbsibiu.roGLIGOR ROMANITADIANA LACATUS, LAZURCA DRAGOS, SIPOS ANTONIA, Razvan LazarFacultatea de MedicinăGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
Suportul vital de bază aplicat la copii și adulți Cât de importantă este prezența de spirit și știința de a acorda primul ajutor. În cadrul acestui atelier, cu ajutorul manechinelor, studenții voluntari SMURD Sibiu vor faceo scurtă introducere în conceptul de Basic Life Support (BLS), urmată de exerciții de resuscitare și tehnici scurte și eficiente de dezobstrucție a căilor aeriene atât pentru adulți, cât și pentru copii.
cezar.bologa@ulbsibiu.roBologa CezarBologa Ioan, Nicolau Mara, Nănescu Teodora Elena Rădulescu Georgiana-Sorina Fleacă Ioana Carina Țarcă Darius Facultatea de MedicinăSMURD Sibiu- studenții voluntariGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)