Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului

Denumire activitateScurtă descrierePublicul țintăContactCoordonatorEchipaFacultatea / structura organizatoarePublicul țintăInterval orar  
Conceptul modern de microorganism, implicarea în igiena personalăPrelevare de probe în vederea identificării unor microorganisme existente pe epiderma omului, vizualizarea lor la microscop.ramona.cristea@ulbsibiu.roCristea Ramona-Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Gastronomie distractivăVom prezenta metode de ultimă generație în gastronomie, utilizând utilaje moderne ce asigură parametri optimi de lucru și care utilizează o bibliotecă virtuală impresionantă de peste 96.000 de rețete. Utilajul funcționează respectând standardele de asigurarea calității și siguranței alimentului, iar noi, cadrele didactice coordonatoare, vom oferi spre degustare produsele obținute. anca.tulbure@ulbsibiu.roTulbure Anca, Danciu CristinaDanciu CristinaFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Grădina digitalăO grădină prototip care poate fi folosit în agricultură. Activitățile urmăresc automatizarea activităților specifice agronomiei. În acest sens, cu ajutorul senzorilor, vor fi monitorizate procesele vitale plantelor, iar cu ajutorul unor motoare și pompe sunt create condițiile optime pentru menținerea parametrilor ideali creșterii și dezvoltării plantelor. iulian.bratu@ulbsibiu.roBratu IulianDrăghici Tiberiu, Pășcănuț Ioan, Pop MihaiFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Monitorizarea culturilor agricole cu ajutorul dronelor aeriene și terestreAgricultura modernă beneficiază de tehnologia I.4.0 care permite colectarea unor volume mari de date în perioade scurte de timp despre starea culturilor agricole care prelucrate conduc la identificarea problemelor și elaborarea de soluții rapide și permite alocarea de resurse în rată variabilă. Astfel se obțin produse cu costuri mai mici, mai sănătoase și în condiții de protejare a mediului romulus.iagaru@gmail.comIagaru RomulusIagaru Pompilica, Ion Barbu, Draghici TiberiuFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Dulceta bunicii si ceaiuri de povesteSe dorește identificarea de resurse naturale și rețete tradiționale, promovarea lor și realizarea de mostre gustative, puse în valoare cu sprijinul studenților de la programul de studii M, IPMA și IMAPApompilica.iagaru@ulbsibiu.roIagăru PompilicaIagăru Romulus, Șelar Adelina, Dina Alexandru, Lazăr Laura, Apolzan Raul Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Universul Culorilor: Experimente Științifice și ArtăExplorăm magia culorilor într-un atelier captivant și interactiv! Vom realiza experimente distractive cu bomboane colorate, vom crea straturi de soluții colorate fascinante și vom descoperi secretele trandafirilor albi în apă colorată. În plus, vom învăța despre compoziția culorilor prin cromatografie pe hârtie și spectrometrie. O călătorie educativă plină de experiențe științifice și artistice, dedicată tuturor pasionaților de culoare, de la cei mici la cei mari!petronela.pavel@ulbsibiu.roPetronela Vecerdeastudenți voluntariFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
”Unicat entomologic” – Apis mellifera L. (albina)a)a)Morfologia albinei, comportamentul ei, organizarea familiei de albine de-a lungul timpului au rămas aproape neschimbate, produsul muncii ei, mierea, a hrănit atât zeii, cât și mulțimile și a fost singurul îndulcitor alimentar până la trestia de zahăr și sfecla de zahăr, aducându-i albinei apelativul de ”dar al zeilor”.
”Noaptea cercetătorilor” aduce în fața marelui public structura unui roi de albine. ”Organigrama” familiei de albine definește structura și funcționalitatea stupului, stabilind, în amănunt, atribuțiile fiecărei categorii de albine.
Regina stupului, depozitara tuturor dotărilor necesare perpetuării speciei, tronează înconjurată de mii și zeci de mii de supuși a căror destine constau în slujirea ei.
Albinele lucrătoare, ce alcătuiesc majoritatea populației, sunt altruiste, pentru că au grijă de regina lor, și efectuează toate sarcinile necesare pentru susținerea stupului.
Trântorii, masculii, puțini la număr, au un singur rol fundamental - sunt partenerii reginei.
Vraja creșterii albinelor, acest mister, preocupă și astăzi mintea și sufletul apicultorului. Acesta visează să-și petreacă bătrânețile în liniștea unei stupine și să se bucure de traiul în armonie cu micuțele vietăți.
iuliana.antonie@ulbsibiu.roAntonie Iulianaing. Scheau ConstantinFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
De unde vine gustul pâinii?”Ca pâinea caldă” este un atribut des folosit pentru a descrie persoanele bune ceea ce demonstrează importanța pâinii ca aliment dar și câtă bucurie și satisfacție poate să aducă pâinea caldă. O mare parte din această satisfacție este dată de aromele și gustul pâinii. Deși se pornește de la aceleași ingrediente se obțin o mare diversitate de pâini, fiecare cu specificul ei. Vizitatorii de toate vârstele vor avea prilejul de a înțelege de unde provine gustul și aroma pâinii. mihai.ognean@ulbsibiu.roMihai OGNEANClaudia Felicia OGNEANFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)16:00 - 22:00
Analiza emulsiilor alimentare ulei/apă cu ajutorul coloranțilorVor fi analizate macro și microscopic emulsii alimentare ulei/apă în prezența unor coloranți.monica.cretu@ulbsibiu.roCretu Carmen MonicaȘandru DanielaFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Produse de tip ”Roza” ca snacks-uri nutritive Prezentarea unor produse obținute din marc de fructe, conservat prin uscare ambalat în vid și păstrat prin refrigerare. Se recomandă a se consuma ca și gustări între mese. La acest eveniment activitatea este de degustare a diferitelor sortimente de produs de tip ”Roza” obținute din fructe proaspete transformate într-o gustare nutritivă.maria.iancu@ulbsibiu.roIancu Maria Lidia-Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Fermentația mustului de bere în imaginiMonitorizarea fazelor de fermentație a mustului de bere folosind inteligența artificială.anca.sipos@ulbsibiu.roȘipoș AncaKetney Otto, Păcală Mariana-LilianaFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Microorganismele sub lentilă - explorând și protejând mediul înconjurător Activitatea constă în explorarea microorganismelor prin lentilă, concentrându-se pe activitatea lor în mediul acvatic, inclusiv în apa uzată. Participanții vor folosi tehnici și echipamente de microscopie pentru a investiga diversitatea și rolul acestor microorganisme în ecosistemele acvatice și rolul acestora în diverse procese de epurare a apelor reziduale pentru a reduce poluanții și pentru menținerea calității apei uzate epurate. Accentul va fi pus și pe importanța protejării mediului, evidențiind conexiunile dintre biodiversitate și sustenabilitate.alexandra.nagy@ulbsibiu.roFrățilă Alexandra MihaelaGaspar Eniko, Antofie Maria MihaelaFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)16:00 - 22:00
Ambalajele viitorului - tendințe și provocăriCa strategie de ambalare a alimentelor viitorului, acum sunt necesare materiale alternative provenite din resurse sustenabile. Acest workshop are ca scop prezentarea unor materiale obținute în cadrul facultății și a Centrului de Cercetare în Biotehnologii și Tehnologii Alimentare, ca materiale de ambalare bioactive. Sunt identificate abordări mai noi, cum ar fi încorporarea de compuși cu acțiune terapeutică în ambalaje sau de obținere a unor ambalaje comestibile. Nu în ultimul rând, vă invităm să proiectăm împreună ambalajele viitorului.monica.mironescu@ulbsibiu.roMironescu MonicaStanciu Monica, Georgescu CeciliaFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Merele buniciiScurtă descriere Mărul tradițional de Fântânele: trecut, prezent și viitor! În fiecare fruct este adunată bunătatea pământului, lumina soarelui si truda gospodarului. Așa ajung la noi pe raft, în fructieră sau parfumând casa cu miros de plăcintă coaptă cu drag.ion.barbu@ulbsibiu.roBarbu Ion Camelia Sava, Maria Mihaela Antofie Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Inovații în Industria Alimentară: Spectrofotometrul portabil, imprimat 3DDescoperiți viitorul analizei alimentare la standul nostru! Vă prezentăm un spectrofotometru portabil, realizat prin imprimare 3D și atașat la un smartphone. Această tehnologie revoluționară permite măsurători precise și rapide, esențiale pentru controlul calității în industria alimentară. Mai mult, metoda este simplă și ieftină, perfectă pentru experimente școlare, oferind elevilor oportunitatea de a învăța și de a experimenta direct cu instrumente de ultimă generație. Vino să vezi cum imprimarea 3D deschide noi orizonturi în analiza alimentelor și să explorezi aplicațiile practice ale acestei inovații într-un mod interactiv și captivant. Nu rata ocazia de a fi parte din revoluția tehnologică în alimentație!

Ce veți vedea:
• Un dispozitiv inovator care transformă telefonul într-un laborator portabil
• Demonstrații în timp real ale analizelor alimentare
• Cum imprimarea 3D face tehnologia avansată accesibilă și la îndemână

Participați la o experiență interactivă și descoperiți cum știința din laboratoare ajunge în palma mâinii voastre!
otto.ketney@ulbsibiu.roKetney OttoOtto KETNEY, Olga DRĂGHICI, Anca ȘIPOȘ, Mariana Liliana PĂCALĂFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00
Vizită virtuală într-o întreprindere de industrie alimentarăVizitatorii au posibilitatea să interacționeze cu modelul digital al unei întreprinderi de industrie alimentarăion.mironescu@ulbsibiu.roMironescu Ion Dan-Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)16:00 - 22:00
Aplicatii practice ale imprimari 3D in industria alimentaraPromovarea tehnologiilor avansate și dezvoltarea soluțiilor inovatoare în industria alimentară. Vom facedemonstrații practice, care vor evidenția avantajele imprimării 3D și impactul său asupra producției alimentare, îmbunătățind experiența vizitatorilor și consolidând poziția facultății de S.A.I.A.P.M.otto.ketney@ulbsibiu.roKetney OttoProf. univ. dr. ing. Anca ȘIPOȘ, Ș. l. dr. ing. Olga DRĂGHICIFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția MediuluiLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani16:00 - 22:00