Denumire activitate | Scurtă descriere | Publicul țintă | Contact | Coordonator | Echipa | Facultatea / structura organizatoare | Partener | Publicul țintă |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Din lumea necuvântătoarelor | Specii de șerpi, o frumoasă familie de arici, gândăcei, fluturi și alte insecte spectaculoase prin apariție, toate vin împreună cu prezentările specialiștilor despre rolul fiecărei specii în ecosistemele Sibiului. | ![]() | cristinamoise1@yahoo.com | Moise Cristina | Moise Cristina, Moise George, Dina Alexandru Ioan (anul II, IPMA), Șelar Adelina (anul II, IPMA), Grigorescu Vlad (anul II, IPMA), Apolzan Raul (anul II, IPMA), Lazăr Laura (anul II, IPMA) | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Grădina digitală | Atelierul urmărește automatizarea activităților specifice agronomiei. În acest sens, cu ajutorul senzorilor, vor fi monitorizate procesele vitale plantelor, iar cu ajutorul unor motoare și pompe sunt create condițiile optime pentru menținerea parametrilor ideali creșterii și dezvoltării plantelor. | ![]() | iulian.bratu@ulbsibiu.ro | Bratu Iulian Alexandru | Pășcănuț Ioan, Drăghici Tiberiu, Pop Mihai | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani) | |
Inteligența artificială în lumea cafelei: o abordare nouă a analizei boabelor de cafea | O invitație științifică la o cafea. În această prezentare vom explora utilizarea revoluționară a inteligenței artificiale (AI) în domeniul analizei boabelor de cafea. Această tehnologie folosește imaginile de înaltă rezoluție și învățarea automată pentru a oferi măsurători și evaluări precise, optimizând atât calitatea, cât și cantitatea producției de cafea. Inovația de la baza muncii noastre este un algoritm AI capabil să numere boabe de cafea individuale, precum și să diferențieze boabele întregi de cele rupte. Și credeați că e totul despre ... o simplă cafea... | ![]() | otto.ketney@ulbsibiu.ro | Ketney Otto | Drăgici Olga, Iulian Chirilov | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Ciocol'arte - arta de a face ciocolata | La Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului avem deja tradiție la obținerea ciocolatei și a produselor de ciocolaterie. Împreună, o grupă de studenți voluntari și profesorul coordonator, vă invităm să colaborăm la proiectarea și realizarea practică de produse inovative pe bază de ciocolată care să folosească ingrediente sănătoase. | ![]() | monica.mironescu@ulbsibiu.ro | Mironescu Monica | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | ||
Analiza emulsiilor alimentare ulei/apă cu ajutorul coloranților | La standul nostru vor fi analizate macro și microscopic emulsii alimentare ulei/apă în prezența unor coloranți. | ![]() | monica.cretu@ulbsibiu.ro | Crețu Carmen Monica | Șandru Daniela | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Explorați culorile ascunse ale coloranților folosind cromatografia pe hârtie, o tehnică comună folosită în chimie! | Activități propuse: 1) Extracția clorofilei în solvenți organici, la rece, din material vegetal. Separarea pigmenților clorofilieni prin metoda cromatografică în strat subțire (cromatografie pe hârtie). 2) Separarea culorilor dintr-un amestec de coloranți alimentari sau cerneluri (carioci, markere). 3) Ce coloranți fac o bomboană portocalie M&M's® sau o bomboană roșie Skittles®? | ![]() | petronela.pavel@ulbsibiu.ro | VECERDEA PETRONELA BIANCA | ALEXANDRA FRĂȚILĂ, TIBERIU DRĂGHICI | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Monitorizarea culturilor agricole cu ajutorul dronelor aeriene și terestre | Agricultura beneficiază de tehnologia I.4.0 care permite colectarea unor volume mari de date în perioade scurte de timp despre culturile agricole care, prelucrate, oferă soluții rapide și permite alocarea de resurse în rată variabilă. Astfel se obțin produse cu costuri mai mici, mai curate și în condiții de protejare a mediului | ![]() | romulus.iagaru@ulbsibiu.ro | Iagăru Romulus | Iagăru Pompilica, Barbu Ion, Drăghici Tiberiu | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | - | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani |
”Unicat entomologic” – Apis mellifera L. (albina) | ”Noaptea cercetătorilor” aduce în fața marelui public un roi de albine .”Organigrama ”familiei de albine” definește structura și funcționalitatea stupului, stabilind, în amănunt atribuțiile fiecărei categorii de albine. Majestatea Sa, Regina stupului, depozitara tuturor dotărilor necesare perpetuării speciei, tronează înconjurată de mii și zeci de mii de supuși al căror destin este acela de a-i sluji. Albinele lucrătoare, ce alcătuiesc majoritatea populației, sunt altruiste, pentru că au grijă de regina lor și îndeplinesc toate sarcinile necesare pentru susținerea stupului. Trântorii, masculii, puțini la număr, au un singur rol: de parteneri ai reginei. Vraja creșterii albinelor, acest mister, preocupă dintotdeauna mintea și sufletul apicultorului. Acesta visează să-și petreacă bătrânețile în liniștea unei stupine și să se bucure de traiul în armonie cu micuțele vietăți. | ![]() | iuliana.antonie@ulbsibiu.ro | Antonie Iuliana | Apicultor, ing. Scheau Constantin | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Asociația Crescătorilor de Albine - filiala Sibiu | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani |
Analiza senzorială a berii: atribute senzoriale, standarde de stil și feedback-ul consumatorilor | Se prezintă ce presupune realizarea analizei senzoriale a unei beri și rolul acesteia în înțelegerea preferințelor consumatorilor de bere.”Parol, monșer”, avem bere blondă, bere roșie, bere neagră și știință. Știința fabricării berii. A celei mai bune și mai sofisticate beri. Totul pentru culoare și gust. Parol! | ![]() | mariana.pacala@ulbsibiu.ro | PĂCALĂ Mariana Liliana | ȘIPOȘ Anca; CĂPĂȚÂNĂ Ciprian | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Merele bunicii | Mărul tradițional de Fântânele: trecut, prezent și viitor! În fiecare fruct este adunată bunătatea pământului, lumina soarelui si truda gospodarului. Așa ajung la noi pe raft, în fructieră sau parfumând casa cu miros de plăcintă coaptă cu drag. | ![]() | ion.barbu@ulbsibiu.ro | Barbu Ion | Sand Camelia, Antofie Mihaela | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
De ce crește aluatul? De ce este pâinea pufoasă? | Ca pâinea caldă nu este doar atributul omului bun ci și căldura si dragostea gospodinei care în zori pregătește aluatul pentru bucuria zilnică. Vizitatorii de toate vârstele vor avea prilejul de a învăța felul în care aluatul evoluează înainte de a fi pus în cuptor și transformările fizice și chimice influențate de prezența drojdiei și a altor afânători. Așa vine pe masă pâinea aurie și îmbietoare. Cu trudă, dragoste și știință. | ![]() | mihai.ognean@ulbsibiu.ro | Mihai OGNEAN | Claudia Felicia OGNEAN | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani) | |
Dulceața bunicii și ceaiuri de poveste | În prag de toamnă gândul unei seri liniștite se materializează în imaginea unui ceai aromat și a dulceții care păstrează amintirea verii. În acest atelier se dorește identificarea unor rețete tradiționale, promovarea lor și realizarea de mostre gustative, puse în valoare cu sprijinul studenților de la programul de studii IMAPA. | ![]() | pompilica.iagaru@ulbsibiu.ro | Iagaru Pompilica | Iagaru Romulus | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | - | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani |
Model de interferență tehnologică și practică la prelucrarea Malus Domestica pentru consumator. | Descrierea drumului mărului din livadă în sticla de suc, transferul unei rețete din cartea de bucate într-o producție industrială pe baza principalei componente analizate, degustare probe cu alegerea celei mai preferate variante. | ![]() | maria.iancu@ulbsibiu.ro | Iancu Maria Lidia | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | ||
Vizită virtuală într-o întreprindere de industrie alimentară | Vizitatorii au posibilitatea să interacționeze cu modelul digital al unei întreprinderi de industrie alimentară | ![]() | ion.mironescu@ulbsibiu.ro | Mironescu Ion Dan | Ognean Mihai | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani) | |
Arta înnobilării brânzeturilor | Vă invităm într-o călătorie în lumea brânzeturilor. Pornind de la metode clasice de obținerea acestora până la creații nonconformiste vom prezenta diverse moduri de rafinare a brânzeturilor și vă vom explica cum vă puteți crea acasă propriile rețete. De asemenea, aveți posibilitatea să degustați câteva sortimente înnobilate prin rețete sofisticate. | ![]() | ovidiu.tita@ulbsibiu.ro | Tița Ovidiu | Tița Mihaela Adriana, Constantinescu Maria Adelina | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Food trends for future food | Ce-i la modă să mănânci?Gastronomie distractivă. În cadrul activității vor fi testate și evaluate de către participanți câteva soluții alimentare pe care compania din Alba Iulia le propune cosumatorilor. Aceștia vor testa produsele propuse, vor completa un chestionar și vor încerca să recunoască aromele folosite în conceperea lor. | ![]() | cecilia.georgescu@ulbsibiu.ro | Cecilia Georgescu | Ing. Piper Nicolae, ing. Iuonaș Alina | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | S.C. Solina Production S.R.L. din Alba Iulia | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani |
Gastronomie distractivă | Activitatea presupune utilizarea unui aparat cu tehnologie de ultimă generație în domeniul gastronomiei, și anume Thermomix TM6. Vom pregăti pentru degustare înghețată de fructe folosind acest aparat. Vom utiliza doar fructe congelate și îndulcitori naturali. De asemenea, vom prezenta publicului tehnicile pe care le utilizează aparatul, precum și biblioteca virtuală de peste 91000 de rețete ghidate din toată lumea. | ![]() | anca.tulbure@ulbsibiu.ro | Tulbure Anca | Danciu Cristina | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Gastronomie tradițională din zona Sibiului | Aromă, gust, tradiție. Totul așternut pe platouri îmbietoare. Poftiți la masă, în cadrul atelierului, vom degusta produse gastronomice locale! | ![]() | mirela.stanciu@ulbsibiu.ro | Stanciu Mirela | Diaconeasa Ionuț | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Conceptul modern de microorganism, implicarea în igiena personală | Prelevare de probe în vederea identificării unor microorganisme existente pe epiderma omului, vizualizarea lor la microscop. | ![]() | ramona.cristea@ulbsibiu.ro | Cristea Ramona | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani |