Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului

Denumire activitateScurtă descriere Locație / Interval orarContactCoordonator activitateEchipaPublicul țintă al activitățiiPartener
Obținerea produse lactate vegetale fără soia utilizând sisteme bazate pe Internet of ThingsDemonstrația își propune utilizarea unor senzori si a unor relee conectate la diferite sisteme bazate pe Internet of Things în vederea obțineri unui proces tehnologic de fermentare. Întreg sistemul poate fi automatizat, adaptat și controlat de la distanță utilizând diferite protocoale de comunicare.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediuluiotto.ketney@ulbsibiu.roKetney Ottonu este cazulLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Grădina digitalăActivitățile urmăresc automatizarea activităților specifice agronomiei. În acest sens, cu ajutorul senzorilor, vor fi monitorizate procesele vitale plantelor, iar cu ajutorul unor motoare și pompe sunt create condițiile optime pentru menținerea parametrilor ideali creșterii și dezvoltării plantelor.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediuluiiulian.bratu@ulbsibiu.roIulian BRATUPop Mihai; Pășcănuț IoanSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
Ciocol'Arte - arta de a face ciocolatăAvem deja tradiție la obținerea ciocolatei și a produselor de ciocolaterie în laboratoarele Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Vă invităm să colaborăm la proiectarea și realizarea practică a unor produse inovative pe bază de ciocolată care să conțină ingrediente sănătoase.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediuluimonica.mironescu@ulbsibiu.roMironescu MonicaMironescu MonicaSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Chimia precipitatelorFascinația chimiei de laborator. Vizitatorii vor avea ocazia de a observa reacțiile unor ioni cu formare de produși greu solubili.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediuluidaniela.sandru@ulbsibiu.roSandru Daniela MariaCretu Monica CarmenLiceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
“Incursiune în lumea coloranților naturali și în fabricarea săpunurilor”Momentul de răsfăț și știință. Echipe de cercetători și studenți iși prezintă roadele cercetărilor de laborator în domeniul obținerii unor extracte naturale pe bază de antociani. Este pregătită întreaga aparatură și pusă la dispoziția vizitatorilor pentru observarea unor imagini microscopice ale coloranților naturali. Se poate învăța utilizarea coloranților naturali ca indicatori de pH. Și... activitatea cea mai frumoasă, sunt prezentate modurile cele mai eficiente de valorificare a lipidelor de origine vegetală și/sau animală pentru obținerea unei game diversificate de săpunuri.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediuluisimona.oancea@ulbsibiu.roOancea SimonaCristea Ramona, Popa Miruna, Cocirlea DenisaGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
Aparate și metode de cercetare în Ingineria mediului si AgriculturăSunt prezentate aparate si metode ce au la baza cercetări pe factorii de mediu și cercetări in agricultura.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00cristinamoise1@yahoo.comMoise CristinaMoise George, Sava Camelia, Gaspar Eniko, Vecerdea Petronela, Fratila Alexandra, Antofie Mihaela Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Dronele vectori ai agriculturii de precizie (inteligente)Viitorul agriculturii este de partea inovației, iar prin tema propusă dorim să promovăm cele mai recente componente ale agriculturii inteligente dronele. Activitatea constă în monitorizarea aeriană a culturilor agricole, modalitate inteligentă de colectare de date din teren, la cerere, adică oricând este nevoie de ele. Se colectează infomații precise și în timp real cu ajutorul senzorilor multispectrali instalați pe drone. Ulterior acestea sunt analizate în vederea obținerii de hărți spectrale care conțin informații referitoare la indicii de vegetație. Cu ajutorul hărților se realizează administrarea de resurse acolo unde este nevoie, cât este nevoie și când este nevoie.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00romulus.iagaru@ulbsibiu.roIAGĂRU RomulusIagăru Pompilica, Barbu Ion, Pășcănuț Ioan, Drăghici TiberiuGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Ceiuri de poveste și dulceața buniciiTema are la bază importanța valorificării durabile a resurselor biologice renenerabile (plante din flora spontană cu proprietăți terapeutice) și asigurarea sustenabilității lor. Se realizează o selecție de plante și se evidențiază câteva particularități ale lor. Se prezintă câteva asocieri și modalități de realizare a ceaiului, de prezentare și servire a lui, asociat cu dulceață realizată după rețete tradiționale. Toate aceste elemente sunt integrate într-un set de cunoștințe antreprenoriale.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00pompilica.iagaru@ulbsibiu.roIagăru PompilicaIagăru Romulus, Barbu Ion, Popa Ervin, Milea Geanina, Bălău Carmen, Brădescu RalucaGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Prezentarea unor elemente de gradare pentru fructele consumate proaspeteTestarea instrumentală a unor caracteristici de calitate ale fructelor proaspete, alese pentru consum direct și corelarea cu rezultatul unei analize organoleptice. Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00maria.iancu@ulbsibiu.roIancu Maria LidiaNu sunt alte persoane implicate.Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Vizită intr-o fabrică a viitoruluiPublicul are posibilitatea să interacționeze cu un model digital al unei fabrici de ciocolataFacultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00ion.mironescu@ulbsibiu.roMironescu Ion Dan-Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani)
De ce crește aluatul? De ce este pâinea pufoasă?Vizitatorii de toate vârstele vor avea prilejiul de a învăța felul în care aluatul evoluează înainte de a fi pus în cuptor și transformările fizice și chimice influențate de prezența drojdiei.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00mihai.ognean@ulbsibiu.roMihai OGNEANClaudia Felicia OGNEANSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani)
”Apartamentele reginei”Stupul reprezintă ”apartamentele reginei” și este un instrument de importanță majoră pentru apicultură. În mediul natural albinele trăiesc în scorburile copacilor, crăpăturile stâncilor, în peșteri, locuri ferite de vânt, ploaie sau arșița soarelui. În căutarea hranei, omul primitiv a descoperit în aceste locuri dulceața și aroma fagurilor de miere. Cu timpul, omul a învățat și a reușit să-și apropie albinele de casă prin confecționarea stupilor primitivi, alcătuiți din diverse materiale: scorburile copacilor, coșnițe din nuiele, tuburi de piatră. De-a lungul timpului, omul, s-a perfecționat, ajungând azi la stupii orizontali și verticali, rezistenți, bine încheiați și încăpători. Aceștia asigură albinelor condiții de viață apropiate cu cele din natură. „Apartamentele reginei” realizate de mâna omului ascund în interior un mare univers, un univers creat de cele mai înțelepte insecte, un univers al perfecțiunii, pe care urmează să-l descoperim în ”Noaptea cercetătorilor”.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00iuliana.antonie@ulbsibiu.roAntonie Iulianaing. Scheau ConstantinSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Secretele obținerii berii.Ativitatea prezintă și explică practic câteva aspecte foarte importante ale tehnologiei de obținere a berii; determinarea unor parametri tehnologici, care influențează semnificativ conducerea procesului de fabricare a berii.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00mariana.pacala@ulbsibiu.roPĂCALĂ Mariana LilianaȘIPOȘ Anca, CĂPĂTÂNĂ CiprianGimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani
Gastronomie tradițională din Mărginimea SibiuluiGustul are tradiție și memorie. Păstrăm în amintiri arome și gusturi unice pe care le-am întîlnit în copilărie sau cândva într-un loc drag. Pentru Noaptea Cercetătorilor am pregătit o degustare de preparate culinare obținute folosind rețete tradiționale.Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00mirela.stanciu@ulbsibiu.roStanciu MirelaConțiu Teodora, Hașu AlexandraSub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani