Obținerea produse lactate vegetale fără soia utilizând sisteme bazate pe Internet of Things | Demonstrația își propune utilizarea unor senzori si a unor relee conectate la diferite sisteme bazate pe Internet of Things în vederea obțineri unui proces tehnologic de fermentare. Întreg sistemul poate fi automatizat, adaptat și controlat de la distanță utilizând diferite protocoale de comunicare. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | otto.ketney@ulbsibiu.ro | Ketney Otto | nu este cazul | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Grădina digitală | Activitățile urmăresc automatizarea activităților specifice agronomiei. În acest sens, cu ajutorul senzorilor, vor fi monitorizate procesele vitale plantelor, iar cu ajutorul unor motoare și pompe sunt create condițiile optime pentru menținerea parametrilor ideali creșterii și dezvoltării plantelor. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | iulian.bratu@ulbsibiu.ro | Iulian BRATU | Pop Mihai; Pășcănuț Ioan | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani) | |
Ciocol'Arte - arta de a face ciocolată | Avem deja tradiție la obținerea ciocolatei și a produselor de ciocolaterie în laboratoarele Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Vă invităm să colaborăm la proiectarea și realizarea practică a unor produse inovative pe bază de ciocolată care să conțină ingrediente sănătoase. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | monica.mironescu@ulbsibiu.ro | Mironescu Monica | Mironescu Monica | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Chimia precipitatelor | Fascinația chimiei de laborator. Vizitatorii vor avea ocazia de a observa reacțiile unor ioni cu formare de produși greu solubili. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | daniela.sandru@ulbsibiu.ro | Sandru Daniela Maria | Cretu Monica Carmen | Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
“Incursiune în lumea coloranților naturali și în fabricarea săpunurilor” | Momentul de răsfăț și știință. Echipe de cercetători și studenți iși prezintă roadele cercetărilor de laborator în domeniul obținerii unor extracte naturale pe bază de antociani. Este pregătită întreaga aparatură și pusă la dispoziția vizitatorilor pentru observarea unor imagini microscopice ale coloranților naturali. Se poate învăța utilizarea coloranților naturali ca indicatori de pH. Și... activitatea cea mai frumoasă, sunt prezentate modurile cele mai eficiente de valorificare a lipidelor de origine vegetală și/sau animală pentru obținerea unei game diversificate de săpunuri. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului | simona.oancea@ulbsibiu.ro | Oancea Simona | Cristea Ramona, Popa Miruna, Cocirlea Denisa | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani) | |
Aparate și metode de cercetare în Ingineria mediului si Agricultură | Sunt prezentate aparate si metode ce au la baza cercetări pe factorii de mediu și cercetări in agricultura. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | cristinamoise1@yahoo.com | Moise Cristina | Moise George, Sava Camelia, Gaspar Eniko, Vecerdea Petronela, Fratila Alexandra, Antofie Mihaela | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Dronele vectori ai agriculturii de precizie (inteligente) | Viitorul agriculturii este de partea inovației, iar prin tema propusă dorim să promovăm cele mai recente componente ale agriculturii inteligente dronele. Activitatea constă în monitorizarea aeriană a culturilor agricole, modalitate inteligentă de colectare de date din teren, la cerere, adică oricând este nevoie de ele. Se colectează infomații precise și în timp real cu ajutorul senzorilor multispectrali instalați pe drone. Ulterior acestea sunt analizate în vederea obținerii de hărți spectrale care conțin informații referitoare la indicii de vegetație. Cu ajutorul hărților se realizează administrarea de resurse acolo unde este nevoie, cât este nevoie și când este nevoie. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | romulus.iagaru@ulbsibiu.ro | IAGĂRU Romulus | Iagăru Pompilica, Barbu Ion, Pășcănuț Ioan, Drăghici Tiberiu | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Ceiuri de poveste și dulceața bunicii | Tema are la bază importanța valorificării durabile a resurselor biologice renenerabile (plante din flora spontană cu proprietăți terapeutice) și asigurarea sustenabilității lor. Se realizează o selecție de plante și se evidențiază câteva particularități ale lor. Se prezintă câteva asocieri și modalități de realizare a ceaiului, de prezentare și servire a lui, asociat cu dulceață realizată după rețete tradiționale. Toate aceste elemente sunt integrate într-un set de cunoștințe antreprenoriale. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | pompilica.iagaru@ulbsibiu.ro | Iagăru Pompilica | Iagăru Romulus, Barbu Ion, Popa Ervin, Milea Geanina, Bălău Carmen, Brădescu Raluca | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Prezentarea unor elemente de gradare pentru fructele consumate proaspete | Testarea instrumentală a unor caracteristici de calitate ale fructelor proaspete, alese pentru consum direct și corelarea cu rezultatul unei analize organoleptice. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | maria.iancu@ulbsibiu.ro | Iancu Maria Lidia | Nu sunt alte persoane implicate. | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Vizită intr-o fabrică a viitorului | Publicul are posibilitatea să interacționeze cu un model digital al unei fabrici de ciocolata | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | ion.mironescu@ulbsibiu.ro | Mironescu Ion Dan | - | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani) | |
De ce crește aluatul? De ce este pâinea pufoasă? | Vizitatorii de toate vârstele vor avea prilejiul de a învăța felul în care aluatul evoluează înainte de a fi pus în cuptor și transformările fizice și chimice influențate de prezența drojdiei. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | mihai.ognean@ulbsibiu.ro | Mihai OGNEAN | Claudia Felicia OGNEAN | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani) | |
”Apartamentele reginei” | Stupul reprezintă ”apartamentele reginei” și este un instrument de importanță majoră pentru apicultură. În mediul natural albinele trăiesc în scorburile copacilor, crăpăturile stâncilor, în peșteri, locuri ferite de vânt, ploaie sau arșița soarelui. În căutarea hranei, omul primitiv a descoperit în aceste locuri dulceața și aroma fagurilor de miere. Cu timpul, omul a învățat și a reușit să-și apropie albinele de casă prin confecționarea stupilor primitivi, alcătuiți din diverse materiale: scorburile copacilor, coșnițe din nuiele, tuburi de piatră. De-a lungul timpului, omul, s-a perfecționat, ajungând azi la stupii orizontali și verticali, rezistenți, bine încheiați și încăpători. Aceștia asigură albinelor condiții de viață apropiate cu cele din natură. „Apartamentele reginei” realizate de mâna omului ascund în interior un mare univers, un univers creat de cele mai înțelepte insecte, un univers al perfecțiunii, pe care urmează să-l descoperim în ”Noaptea cercetătorilor”. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | iuliana.antonie@ulbsibiu.ro | Antonie Iuliana | ing. Scheau Constantin | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Secretele obținerii berii. | Ativitatea prezintă și explică practic câteva aspecte foarte importante ale tehnologiei de obținere a berii; determinarea unor parametri tehnologici, care influențează semnificativ conducerea procesului de fabricare a berii. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | mariana.pacala@ulbsibiu.ro | PĂCALĂ Mariana Liliana | ȘIPOȘ Anca, CĂPĂTÂNĂ Ciprian | Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |
Gastronomie tradițională din Mărginimea Sibiului | Gustul are tradiție și memorie. Păstrăm în amintiri arome și gusturi unice pe care le-am întîlnit în copilărie sau cândva într-un loc drag. Pentru Noaptea Cercetătorilor am pregătit o degustare de preparate culinare obținute folosind rețete tradiționale. | Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului / 16:00-22:00 | mirela.stanciu@ulbsibiu.ro | Stanciu Mirela | Conțiu Teodora, Hașu Alexandra | Sub 10 ani, Gimnaziu (10-14 ani), Liceu (14-18 ani), Facultate (18-26 ani), Peste 26 de ani | |